Tips en Trucs

Categorie: Tips en Trucs
Publicatiedatum
TIPS EN TRUCS VOOR KLUSSEN

In deze rubriek kunnen tips en trucs geplaatst worden op allerlei gebied. Vaak hebben mensen een slimme oplossing voor een bepaalde klus.

Wilt u die met anderen delen geef dit dan via Contact door.

Tip1.

.Wanneer u b.v. aan u huis een  dorpel of deel van een kozijn heeft  dat verrot is, hoeft u deze niet geheel te vervangen. U kunt kant en klare materialen hiervoor kopen.Maar ook kunt u zelf met zaagsel en houtlijm een papje maken, het moet wel goed smeerbaar zijnen erop strijken.Wanneer het een grote ruimte is die opgevuld moet worden kunt u iedere keer een klein laagje opbrengen en wanneer dit goed droog is een volgende laag opbrengen.Op een dergelijke manier heb ik zelf twee dorpels van een dakkapel hersteld.En een onderdorpel van een buitendeur. Her is goed overschilderbaar, kan geboord worden. geschuurd en geschaafd al naar gelang u wilt. En het het is nog milieuvriendelijk ook.

Tip 2.

Wanneer u traptreden wilt bekleden met stof of met linoleum is het lastig om de juiste formaten af te snijden.Een handigheidje hiervoor is een apparaatje dat zelf gemaakt kan worden.Dit bestaat uit vier dunnen latjes welke op de hoeken met boutjes met vleugelmoer aan ellaar zijn bevestigd.Deze latjes zijn ten opzichte van elkaar te verschuiven zodat precies de afmetingen van een traptrede wordt verkregen. Dan de vleugelmoertjes vastdraaien.Nu kan langs de latjes de juiste tredemaat worden afgesneden.

Tip 3.

Wanneer je grote houten delen aan elkaar wilt lijmen heb je een grote lijmtang nodig een zogenaamde lijmknecht.Deze zijn echter zeer duur.En wanneer degelijke klussen in de hobbysfeer worden uitgevoerd kan ook gebruik worden gemaakt van twee kleinere lijmtangen.Door deze lijmtangen aan elkaar te haken en de andere uiteinden aan het hout te klemmen krijg je ook een "langere" lijmtang en kan de klus geklaard worden.

Tip 4. 

Bij het houtdraaien wordt veelal gebruik gemaakt van dure beitels. Dit is in de meeste gevallen niet nodig.Er kan namelijk heel goed gebruik worden gemaakt van oude vijlen. Door het ruwe gedeelte af te slijpen en vervolgens te harden en te ontlaten krijg je uitstekende beitels.

Tip 5.

Iedereen weet wanneer je veel moet spijkeren, vooral met grote spijkers dat het hout dan heel makkelijk kan splijten.En wanneer je net werk wilt maken is dit  niet mooi. Maar ook minder sterk.Om dit te voorkomen moet je met de hamer een tik op de punt van spijker geven, zodat deze een plat stukje krijgt.Nu zal het hout bij het spijkeren niet of heel weinig wijken.

Tip 6.

Wanneer je een vijl veel gebruikt gaat dat deze "dicht" gaat zitten met het materiaal dat ergens vanaf gevijld is. Het gevolg is dat de vijl dan minder bruikbaar is geworden.Vooral bij zoetvijlen doet dit probleem zich voor.Dergelijke vijlen zijn weer bruikbaar te maken door met een dunne strip alluminium, of koper.Maar dit laatste materiaal is kostbaar. Dus ik geef de voorkeur aan een alluminumstrip, deze wordt over de vijl gehaald in de richting waarop de kapping van de vijl verloopt, het gevolg is dat alle materiaal dat in de vijl is komen te zitten wordt verwijdert.

Tip 7.

Om boren en beitels scherp te houden moeten deze regelmatig worden geslepen.Maar zeker zo belangrijk is dat deze daarnagewet worden. Dit gebeurt op een zogenaamd wetsteentje.Als vloeistof op zo'n steentje kan petroleum worden gebruikt.Maar het alle beste is om gewoon spuug te gebruiken.

 

Tip 8

.Om een heft aan bijvoorbeeld een vijl te maken is het goed om eerst een gat voor te boren van ongeveer twee derde van de grootste deel van de arend.Vervolgens de arend (dit is het schuine deel dat aan de vijl zit) te verwarmen totdat de kleur kersen rood is.En dan de vijl in het heft te plaatsen. Op deze manier zal het heft niet vlug los raken.

 

Tip 9. 

Wanner er scheuren in het pleisterwerk zijn, hoeft niet meteen gegrepen worden naar b.v. albestine, maar kan eenvoudig en goedkoper te werk worden gegaan. Door namelijk witte lijm en zuiveringszout met elkaar te mengen en dit in de scheuren te voegen.

 

Tip 10.

Behang is vaak lastig te verwijderen. Wanneer u het volgende toepast zal het veel makkellijker gaan. Wanneer er van tevoren huishoud-azijn met warm water wordt genomen en dit wordt opgebracht voordat er begonnen wordt met verwijderen zal het behang er makkelijk afgaan

Een andere manier om behang eraf te halen is het oude behang in te smeren met behangsellijm, dit 10 min laten intrekken en voila je trekt het eraf.

 

Tip 11. 

Wanneer de schroefdraad van ene bout of een draadeind wat is beschadigd, kun je er met gereedschap de beschadiging corrigeren.
Maar ook een methode is, bij niet al te dunne bouten of draadeinden om er een moer over de draaien. Hierdoor zal de beschadiging zodanig veranderen dat de bout of draadeind weer bruikbaar wordt.

 

Tip 12.

Wanneer er met heel klein schroefjes of nageltjes moet worden gewerkt waar geen hand en ook geen tangetje bij kan is de oplossing een strookje karton te nemen hier aan het eind een gleufje in te maken.hier kan dan het schroefje  of nageltje in geklemd worden.Dit kan uiteraard ook met een heel dun latje.

Tip 13.

Met een kussentje van gebrande ijzerdraad kan men onder een gloeiend voorwerp leggen om zo weinig mogelijk warmte te verliezen 
Wie moet hardsolderen kan zo'n  pruik aanpassen aan het gewenste werkstuk.
De pruik wordt warm en zelfs gloeiend heet en straalt die warmte terug naar het werkstuk
het temperatuursverschil tussen werkstuk en omgevingslucht achteraan wordt kleiner en dus zal ook het hard soldeer naar achteren beter vloeien.
Uit de trucendoos van goud en zilversmeden,maar ook bruikaar om met met koper en staal te werken.
En ook voor ontlaten en harden van voorwerpen.

Een geel gloeiende naald afgeschrikt in zoutzuur is veel "harder" dan een naald geschrikt in olie ja zelfs in water .

Om zuiver te boren of draad te snijden in aluminium kan terpentijn en petroleum worden gebruikt.

Voor Inox Rocol…En voor het forceren van metalen plaat op de forceerbank, "gesudderd paardenvet (niet gebakken wel gesudderd)"

Graveurs en diamantzetters gebruiken als "smeermiddel voor hun burijn "salicylatede methyl" , en voor het boren van gaatjes in platina goud of zilverkan het worden gebruikt.

 En wanneer  het een beetje precies moet zijn kunnen gaatjes worden geboord  met een pompdrill, tot op eenhonderdste van een millimeter nauwkeurig en aangedreven met de hand,met zelfgemaakte boortjes, een goed begin is het halvewerk.

 

Tip 14.

 

Om grote gewichten van bijvoorbeeld 150 kilo op te kunnen tillen, kun je doen door er lege binnenband van b.v. een kruiwagen onder teleggen.

En deze dan vervolgens op te pompen tot ongeveer 0.3 bar.

Ook een manier om zware voorwerpente verplaatsen is, door middel van  

Buizen of staven onder het voorwerpte plaatsen en dan b.v. met een "koevoet" het voorwerp naar de gewenste plek te verplaatsen.

 

Tip 15.

Wanneer een bout vastgeroest zit kun je deze vaak weer los krijgen met behulp van cola, waarmee tevens lijm van verf kan worden verwijdert.

Ook een manier om een bout weer los te krijgen is de bout fixeren en dan  de moer in de boorkop van de boormachine klemmen en dan met kleine rukjes proberen los te maken.

 

Tip 16.

Afgedankte apparatuur vaak nog te repareren.Elektirsche of elektronische huishoudelijke spullen hebben vaak schakelaars of potentiometer (volumeregelaar) die het niet goed doen.Deze kunnen na een paar druppels alcohol (methanol) weer prima werken. Wanneer de alcohol is verdampt werkt het vaak weer.

Siliconenspray helpt vaak als smering bij overbrengingen van kunststof.

Tip 17.

Waneer u een vlek hebt op b.v.eiken meubels welke zijn behandeld, dan  is de tip om bier wat te verwarmen  en dan  met een doekje de vlek verwijderen.

Tip  18.

 

Buigen van hout.

 

Hiervoor heb je een mal nodig en een contermal nodig.En twee dunne latten hout gebruiken.Vervolgens water laten koken, met in de pan een recht opstaande PVC buis  gesteund op een roostertje zodat er in de buis damp van kokend water kan condenseren.In die pijp worden de stukken hout opgehangen, na 2 uur de latten er uit halen en leggen  tussen de mal en contramal en aandrukken, dit aandrukken  kan  met stukken tuinslag waarop een druk 2,3 kg/cm² gezet kan worden.
Na 4 uur in de mal mogen de latten eruit en kunnen  ze drogen dan krijgen ze nu eerst insmeren met watervaste lijm en weer in de mal zetten

 

Nu nog 3 uur in de mal laten zitten.
Waar men wel moet op letten is de draad van het hout die moet zoveel mogelijk schuin kruisen. 
Latten uit de zelfde balk gezaagd hebben een kopkleur 
de ene  lat kopkleur naar boven de andere lat met kopkleur naar beneden.

 

Bij pen en gat verbindingen kun je de pennen 14 dagen in de diepvries leggen. In de winter kan het bij vriezend weer drie weken beschut buiten worden gelgd, tevens het materiaal met de gaten.

 

Vervolgens een dun laagje lijm op de pen  en ook in het gat, na vijf minuten  verbinden en 24 uren wachten hebben we een heel sterke verbinding gekregen.Het geheim van zo’n sterke verbinding lig tin het feit dat bij vorst het hout heel droog wordt en wat krimpt, en bij kamertemperatuur weer ietsje uitzet,Met als resultaat een verbinding die “muurvast” zit.

info tip 18  mailgroep klussers van  seniorennet.be

Tip 19

Je kunt met een hoge drukspuit naar grondwater boren.

Maar de spuit ook gebruiken om... palen te plaatsen. 

Tip 20.

Ontkalken waterkraan.

Wanneer je een waterkaan wilt ontkalken is de  beste manier om de kraan te demonteren.

Dan de onderdelen in een badje met azijn leggen.

En de kalk zal verdwijnen. Betrekkelijk eenvoudig en milieuvriendelijk ook nog.

 

Tip 21

Wanneer we staal willen harden, bijvoorbeeld zilverstaal moeten dit verwarmen tot een bepaalde temperatuur.

Voor het harden is dit 790 graden celcius. De kleur van het staal zal dan kersrrood zijn.

Wanneer het materiaal is gehard is het ook goed om de spanning wat van het materiaal te halen.

Dit gebeurt door het staal te "ontlaten"

Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 200 graden celcius.

Het staal zal nu geen enkele kleur vertonen.

Dit ontlaten kan op de manier waarop de smid dat vroeger deed.

We leggen het staal een korte tijd in het vuur en laten het dan afkoelen.

Ook kunnen we ontlaten door met een gasbrander het staal te verwarmen tot zo,n 200 graden celcius en daarna af te laten koelen, bv. op een baksteen.

Dus niet meer in het water af laten afkoelen

De derde manier om te ontlaten  is een oventje voor verwarmen dan het staal erin leggen, vervolgens verwarmen tot ongeveer 200 graden celcus. Dan het staal uit het oventje  halen en langzaam af laten koelen. Deze handeling kan eventueel een keer herhaald worden.

 

Een tabelletje met de kleur en temperatuur van het staal wanneer we dit verwarmen.

donkerbruin    temperatuur  550 graden celcius

bruinrood         "      "         610   "           "

donkerrood      "       "        650   "           "

donker kersrood       "        740   "            "

kersrood         "       "        790    "           "

licht kersrood  "       "        850    "           "

lichtrood         "       "        890    "           "

oranje            "       "        950    "           "

geel               "      "        1050   "           "

geelwit          "       "        1200  "            "

wit                "       "        1350  "            "

 

Tip 22.

Hier een aantal site's waar je info kunt krijgen hoe bepaalde dingen zijn te repareren.

.

*www.repaircafe.nl/forum/www.ifixit.com

www.platform21.nl/page/4394/nl

www.klusidee.nl/forum/

www.doehetzelven.nl

En hier site's waar je onderdelen voor je reparaties kunt kopen.

www.onderdelenstraat.nl

www.onderdelenthuisbezorgd.nl

www.digisellers.nl

www.onlineonderdelenshop.nl

www.europart.nl

www.onderdelenexpert.nl

www.onderdeel-bestellen.nl

www.datrepareerikzelfwel.nl

www.123onderdelen.be 

info ontleend aan site van de Twaalf Ambachten

 

Tip 23.

Zelf Elco's vervangen van Samsung decoder.

Hierbij de handleiding zoals deze op het Trosforum staat.
Zelf hebben we een Samsung decoder voor digitenne van KPN, die het met vijf jaar opgaf.
Dat was augustus 2012.
Maar dankzij de tip op het forum nog steeds prima doet.
En dat door slechts 2 Elco's te vervangen, die samen 2,66 Euro kosten.

Bravour » 09 feb 2011 19:52

 

Hallo lezers,

Mijn digitenne van KPN, merk Samsung SMT-1000T (2,5 jaar oud)deed het niet meer. Bellen met KPN leerde dat mijn garantie om was, en ik moest maar een nieuwe kopen

á € 69,--. Omdat ik vind dat een digitenne toch wel een jaar of 5 mee moet kunnen gaan ben ik gaan zoeken op google naar de te verwachte levensduur en garantie. Er zijn echter veel mensen met dit probleem. En het schijnt een fabrieksfout te zijn waardoor ik geen beeld of geluid meer heb.

Het betreft een fout in de voeding, in 2 condensatoren met het opschrift:
KXL, 1000uF 10V SAM Young 105 gr. C

Deze elco's hebben een te hoge lekstroom, wat pa na een jaar of 2 problemen gaat leveren. Het is echter makkelijk op te lossen. Hieronder omschrijf ik de oplossing.

1. Open de doos, 3 schroefjes aan de achterkant
2. Schroef het langwerpige gedeelte waar de stekker aan vast zit los
(3 zilverkleurige en 1 zwart schroefje, en de witte stekker loskoppelen)
3. Verwijder 2 elco's 1000uF 10V merk SAM Young
4. Vervang deze door 2 exemplaren van een ander merk, 12 á 25 Volt.
Zelf heb ik 2 elco's genomen van 1000uF en 16V

Het vervangen van de elco's: maak met een soldeerbout de soldeerpuntjes warm. Elco eruit. Nieuwe erin, op maat afknipen en met puntje soldeer vastzetten.

Na het weer in elkaar schroeven apparaat weer aansluiten. Na aanzetten heeft het apparaat ongeveer 10 seconden nodig voor hij het weer doet.
Totale kosten: € 0,95 per elco bij een electro reparatie winkel. op internet ook te krijgen.

Jammer dat de KPN dit niet verteld en je gelijk een nieuwe wil aansmeren voor € 0,95. Dat noemen ze service. En dat terwijl ze honderden zo niet duizenden apparaten met defecte consendatoren hebben verkocht. Mijn apparaat doet het weer uitstekend.

Voor foto's, zie http://digitenne.geens.nl/ daar heb ik deze kennis vandaan. Met dank hiervoor
En iedereen die dit probleem heeft met dit apparaat, succes met de reparatie. Van KPN hoef je de service niet te verwachten.

 

Bravour

 

 

Tip  24.

 

Tabel voor metrische schroefdraad.

 

 

Schroefdraad                  asdikte in mm                 boorgat in mm staal             boorgat in mm messing

 

M4                                      4                                       3,3                                        3,2

M5                                      5                                       4,2                                        4,1

M 6                                     6                                        5                                          4,8

M8                                      8                                       6,5                                        5,8

M 10                                  10                                      8,5                                         8,2

M12                                   12                                     10                                           9,8    

 

Tip 25.

 

Verstek zagen.
 

Wanneer je met een cirkelzaag verstek wilt zagen is een handig hulpmiddel zelf te maken.

Je bevestigd twee balkjes aan het einde met een scharnier aan elkaar.

Zoals b.v bij een zwijhaak is bevestigd.  Dan bevestig je een geleider , waarbinnen een bout kan schuiven op je hulpstuk.

Deze kun je klemmend maken met een vleugelmoer,zodat je elke denkbare hoek kan zagen.

Zelf heb ik een bescheiden cirkelzaag. Wanneer ik onder een hoek wil zagen klem ik het ene balkje met een lijmtang vast aan mijn geleider, zodat mijn

hulpstuk niet  kan verschuiven.

 

Tip 26.

Ben je op zoek naar geschikt hout voor houtdraaien. Kijk dan bij Links , waar je mijn forum kunt aanklikken

en dan bij hout voor draaien kijken.

 

Tip 27.

Onze afstandsbediening voor digitenne van KPN was stuk.

De tuner van Samsung waarvoor deze afstandsbediening wordt gebruikt hebben we destijds gekocht.

Maar toch telefonisch contact gezocht met KPN met de vraag of er eventueel via hen een nieuwe afstandsbediening konden verkrijgen.

Als reactie kreeg ik dat ons apparaat te oud was en er dus geen afstandsbediening meer voor te krijgen is.

Met andere woorden koop maar een nieuwe tuner voor 70 Euro dan heb je weer een afstandsbediening erbij.

Even gekeken op marktplaats, en wat blijkt hier zijn zowel  gebruikte als nieuwe  afstandsbedieningen te koop, vanaf 5 Euro gebruikt

exemplaar' tot ongeveer 16 Euro voor een nieuwe. Dus heel andere bedragen als wat KPN voorstelt.

Even wat moeite nemen loont dus ook nu weer. We hoeven de KPN niet onnodig te spekken.

 

Tip 28.

Wanneer je de voegen  in je douche of badruimte van nieuwe kit wilt voorzien, is een handig hulpmiddeltje een pvc pijp (welke gebruikt wordt voor bedrading)

schuin af te zagen en dit te gebruiken om de kit mooi in de voegen te krijgen.

Copyright 2021 www.mozaiekje.net