Hobo

Categorie: Hobo
Publicatiedatum

 

Een hobo is een orkestinstrument.

 

De hobo en althobo worden tot de houtblazers gerekend. Zij worden door twee stukjes riet, het dubbelriet, aangeblazen. De hobo heeft een (op een pijpje) opgebonden riet en heeft zich uit de speelpijp van een doedelzak ontwikkeld. Het is historisch geen familielid van de fagot, ondanks het feit, dat het instrument gebruik maakt van een dubbelriet.

De hobo bestaat uit een conisch geboorde buis met een licht trechtervormig uiteinde. Langs de buis bevinden zich diverse gaten en kleppen.

De klank van de hobo is nasaal en zeer vérdragend. De hobo is, vanwege zijn indringende toon, in een symfonieorkest het muziekinstrument waarop alle andere instrumenten hun stemming aanpassen.

Variaties op de hobo zijn de liefdeshobo (oboe d’amore), de jachthobo (oboe da caccia) en de althobo, beter bekend als de Engelse hoorn.

Naast de moderne hobo, bestaan er ook nog hobo’s uit de barockperiode.
Deze instrumenten worden ook nu nog gebouwt, door zowel beroeps- als amateurs bouwers.
De stemming van deze instrumenten is anders dan die van de modene hobo, de huidge hobo’s zijn gestemd in a 440 hz, terwijl de oude instrumenten een have toon lager gestemd zijn ofwel in a 415 hz. De hobo’s uit de barockperiode worden exact in de oude stemming gebouwt, zodat je de authentieke muziek kunt spelen. Maar ook worden de instrumenten gebouwt in de moderne stemming zodat je goed met andere moderne instrumenten samen kunt spelen.

Variaties

Variaties op de hobo zijn de althobo, ook bekend als de Engelse hoorn, de liefdeshobo (oboe d'amore), de jachthobo (oboe da caccia) en de musette (piccolo-) hobo. De oboe d'amore is een soort kruising tussen de gewone hobo en de althobo. De oboe da caccia is waarschijnlijk de voorloper van de althobo.

Er bestaat ook nog een baritonhobo. Dit instrument werd in 1904 gebouwd door de fagotbouwer W. Heckel en wordt ook wel heckelfoon genoemd. De heckelfoon klinkt een octaaf lager dan de hobo. De klank neigt naar de fagot of de Baritonsaxofoon toe. Literatuur: Trio für Bratsche, Heckelphon, und Klavier, P. Hindemith opus 47 (1929).

Uit Catalonië stamt de tenora, een instrument dat ook uit de hobo-familie stamt, ook wel tenorhobo genoemd.

tekst en foto van riet, afkomstig van wikipedia.nl tekst is gedeeltelijk door mij bewerkt

 Riet van een hobo

 

Rieten voor hobo's ook te gebruiken voor de barockhobo

www.proreeds.de

Foto's van barockhobo's

http://fin-et-printanier.pagesperso-orange.fr/oboe/vox/vox.html


Copyright 2021 www.mozaiekje.net