Blokfluit

Categorie: Blokfluit
Publicatiedatum
DE BLOKFLUIT

Geschiedenis

De voorlopers van de moderne blokfluit worden beschreven vanaf de 14e eeuw. In 1511 en 1535 verschenen de eerste boeken over blokfluit respectievelijk door Sebastian Virdung en Silvestro Ganassi geschreven. Veel culturen kennen hun eigen varianten op de blokfluit zoals de dvojnice uit dalmatië, een dubbelfluit.

Blokfluit-familieGar klein flötlein in C Sopranino-blokfluit in F Sopraan-blokfluit in C Alt-blokfluit in F Tenor-blokfluit in C Bas-blokfluit in F Grootbas-blokfluit in C Contrabas-blokfluit in F De duurdere blokfluit wordt meestal van hout gemaakt, van perenhout tot ebbenhout. Aan het soort hout valt door mensen die hier verstand hebben ook in zekere zin de prijs af te leiden. Tegenwooridg worden er ook blokfluiten gemaakt van plastic, deze zijn er zowel in een goedkope uitvoering als duurdere.De kwaliteit van de duurdere is zeer hoog, experts hebben geen verschil kunnen horen of er op een houten fluit werd gespeeld of op een fluit gemaakt van plastic.Het voordeel van een plastic fluit is, dat deze niet gaat schimmelen en dat deze niet zo gevoelig is voor vocht. De keuze voor welk materiaal je kiest is behalve een esthetische ook afhankelijk van iemands smaak.

 Blokfluiten zijn er in zeer veel verschillende soorten en maten, de lengte kan van zo’n 12 cm tot 320 cm variëren!!Grootste blokfluitDeze "grootste blokfluit ter wereld" is gemaakt door de Nederlandse blokfluitbouwster Adriana Breukink. Zij heeft er in totaal drie gemaakt; er zijn er twee in Nederland en één in België in gebruik. Een afbeelding van deze reuzenblokfluit is de zien op de Nederlandse Blokfluitpagina.Ook de Slowaakse Furulja is manshoog.

Bespeling Een blokfluit heeft acht gaten, zeven aan de voorkant en een aan de achterkant. Aan de achterkant bevindt zich het duimgat dat helemaal of half geopend kan worden om hogere noten te produceren. De onderste twee gaten aan de voorkant zijn soms dubbel uitgevoerd om het gedeeltelijk afsluiten van een toongat te vereenvoudigen, en daarmee het spelen van laddervreemde tonen.Op de blokfluit wordt voornamelijk barok muziek gespeeld, maar er is ook veel oudere muziek en veel modernere muziek voor dit instrument geschreven. Een blokfluit komt niet in een symfonieorkest voor, maar wel in een barokorkest. Verder wordt dit instrument vaak solo gebruikt, of met pianobegeleiding. Ook bestaan er talloze blokfluit trio’s en kwartetten, waar het Amsterdam Loekie Stardust Kwartet een (beroemd) voorbeeld van is.

Bklofluitdagen in Mechelen ( België )

http://www.blokfluitdagen.be/

Hier info over zeven bouwgroepen,waaronder die van de houtblazers.

http://www.bouwerskontakt.nl

Site over blokfluit:  www.windkanal.de

Site waar onder andere over de geschiedenis van de blokfluit staat geschreven.

Blokmuz

Site met allerlei grepentabellen voor de blokfluit.
http://www.blokfluitgrepentabel.nl

Site met gegevens over windkanaal en boring van blokfluit, en over zelf te maken hulpgereedschaapen hiervoor.

 Op onderstaande foto staan van boven naar beneden afgebeeld,tenor-, alt-, sopraan-, en de sopranino blokfluit.

De basfluit ontbreekt.

File:VariousRecorderFlutes.jpg

 tekst  en foto afkomstig van wikipedia.nl   ( tekst wat bewerkt)

Copyright 2021 www.mozaiekje.net